12. mart Međunarodni dan sadnje biljaka i cvijeća

Malo je stvari na planeti ljepše ili fascinantnije od cvijeća, a sa više od 400.000 cvijetnih biljnih vrsta u svijetu, definitivno postoji nešto za svakoga!

Od jednostavne tratinčice do elegantne ruže, od šarenog poljskog cvijeća koje se prošara na obroncima brežuljaka do raskošnih i živopisnih livada i parkova. Cvijeće je više nego zaslužilo vlastiti dan proslave zbog svog doprinosa za uljepšavanje naše svakodnevnice.

Cvijeće u prošlosti

Cvijeće postoji već najmanje 150 miliona godina, a nove i zadivljujuće vrste niču posvuda za to vrijeme.

Još i stari Egipćani koristili su cvijeće za ukrašavanje stolova i velikih dvorana, kao i za iskazivanje poštovanja i živima i mrtvima.To dokazuju ostaci mnogih vrsta cvijeća otkrivenih u grobnicama faraona, visokih svećenika i ostalih bogatih građana iz tog perioda. 

Kasnije su i stari Grci i Rimljani nastavili koristiti cvijeće u iste svrhe, a neki od njih su također počeli koristiti kao začinsko bilje. Ova tradicija se nastavlja i danas kroz biljne čajeve, lijekove i začine.

Kroz istoriju cvijeće je imalo različita simbolička značenja, uključujući različite religije i mitologije. U hinduizmu, najstarijoj svjetskoj religiji, lotosov cvijet se smatra važnim duhovnim simbolom, dok se ruže  smatraju izrazom ljubavi i privrženosti, a mak se koristi za sjećanje na vojnike koji su poginuli u ratu.

Oduvijek je cvijeće je bilo sastavni dio naše tradicije i rituala. Možete li zamisliti vjenčanje bez bacanja buketa, ukrašavanja stolova i kićenja svatova? 

Takođe, cvijeće je kroz prošlost nadahnulo mnoge umjetnike poput slikara i pjesnika da stvaraju trajna umjetnička djela o kojima uče brojne generacije.

Osim estetske vrijednosti cvijeće ima i svoju trgovačku vrijednost, tako su u  17. vijeku u Holandiji, tokom perioda poznatog kao ‘tulipanomanija’, tulipani  smatrani toliko vrijednima da su vrijedili više od zlata, a samo deset lukovica moglo se iskoristiti za kupovinu cijele kuće! I danas je najskuplji začin na svijetu, šafran, koji se pravi od sušenih cvjetova.

Međutim, možda je najvrijednija od svega uloga koju cvijeće igra u svijetu prirode. Svojim jarkim bojama i očaravajućim mirisima ne samo da uljepšava svijet oko nas, već i privlači i održava oprašivače poput pčela, leptira i ptica. A nakon što se razmnoži, cvijeće donosi slatke plodove u kojima mogu uživati ​​i životinje i ljudi.

Cvijeće igra ključnu ulogu u održavanju ekosistema, proizvodnji hrane i obogaćivanju ljudskog života i kulture. 

Korisni savjeti za sadnju cvijeća

Kada je u pitanju sadnja cvijeća, teško je dati univerzalne savjete, nakon što odaberete vrstu za sebe trebate istražiti njegove potrebe i preferencije. Provjerite kada i gdje je najbolje saditi takvo cvijeće, kakvu zemlju voli i koliko često ga  trebate zalijevati. A nakon što procvjeta, biti će važno brinuti se o njemu, uklanjati odumrle cvjetove i održavati ih podrezanima.

Općenito govoreći, cvjetnice vole hranjivo tlo s dobrom drenažom, ali divlje cvijeće, na primjer, najbolje cvjeta u zemlji loše kvalitete. Neke sjemenke i lukovice morat će se čuvati na hladnom i tamnom mjestu nakon sadnje kako bi se simulirala zima. 

Još jedan najbolji savjet je da svoje biljke ušuškate dobrim slojem malča, jer će usitnjena kora zadržati vlagu te ga nećete prečesto morati zalijevati. Više se isplati investirati u trajnice jer ćete pravilnom njegom imati biljke u kojima ćete uživati duži period.

 

Kako proslaviti Međunarodni dan biljaka i cvijeća  

Najbolji način da proslavite ovaj praznik je da posadite cvijet ili možda neko drvo! Ovisno o tome gdje se nalazite u svijetu i vrsti cvijeća koju ste odabrali, mart može biti najbolje vrijeme za sadnju.

Na ovaj dan odvojite malo vremena da posijete sjeme ili posadite lukovice u svom dvorištu, vrtu ili na balkonu. Možete se čak udružiti sa svojim susjedima i pokrenuti projekat zajedničke sadnje u praku ispred vaše zgrade, dodajući dašak boje mjestima na kojima svi možete uživati.

Ako imate djecu, ovo bi također moglo poslužiti kao savršeno vrijeme da ih izvedete vani i objasnite im malo o tome kako priroda radi svoju čaroliju, šta pomaže biljkama da rastu, zašto su nam potrebne i šta možemo učiniti kako bismo zaštitili biološku raznolikost naše planete. Učeći djecu da sade biljke potičete ih da cijene planetu i tako ojačate njihovu svijest o okolini. Djeca će boraveći vani i družeći se sa vršnjacima kasnije gledati kako rastu biljke posađene njihovim ručicama.

Nadamo se da smo vas motivisali da na svoj način proslavite ovaj lijepi praznik.

 

Hvala što čitate ekoputokaz,smjer za bolju budućnost! 

Komentari