Budi eko-roditelj

 

Većina nas počne ozbiljnije razmišljati o životu i svakodnevnim izazovima tek kada postanemo roditelji. Moglo bi se reći da kada se zovemo mama ili tata, s više pažnje biramo čime svoju djecu i sebe hranimo, kakav zrak dišemo, kakvu odjeću kupujemo, čime čistimo svoj dom i još druga brojna pitanja

                       

 

Ako već niste, postavite sebi ova pitanja

Želite biti moderan roditelj?

              E pa, zeleno roditeljstvo je u trendu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine reći će da su proizvodi za bebe vrlo pogubni za prirodu. Na prvom mjestu to su jednokratne pelene koje nisu pogodne za reciklažu, a u prirodi je dugotrajna njihova razgradnja. Kao moguće rješenje zagovara se ponovna upotreba platnenih pelena koje su opet manje praktične. Idealno bi bilo kada bi bile dostupne jednokratne biorazgradive pelene. 

Tamo gdje ima više mogućnosti za alternativne proizvode jeste da umjesto plastičnih koristite staklene bočice. Staklo je inertni materijal koji se vrlo lako pere, steriliše i može se reciklirati. Također, birajte igračke od platna ili drveta umjesto onih od plastike i gume. Sami pripremite kašicu za dijete umjesto da kupujete u supermarketu i tako gomilate bespotrebnu ambalažu.

Ovo bi bili neki od načina da doprinesete zaštiti životne sredine kada su djeca sasvim mala.

Kada djeca malo odrastu, brojni su načini da svojim primjerom pokažete da brinete o životnoj sredini i tako odgajate dijete koje će nastaviti istim putem.

Šetnja u prirodi, umjesto sjedenja u zagušljivim kafićima s mobitelom ili tabletom u ruci, doprinijet će mentalnom i fizičkom zdravlju vašeg djeteta. Za tjelesne aktivnosti birajte odjeću od prirodnih materijala i tako osigurajte zdravo znojenje.

Povedite dijete na pijacu i zajednički birajte voće i povrće koje će dijete jesti. Time dijete stiče naviku kupovanja svježeg voća i povrća i uči o racionalnoj kupovini. Ne uzimajte plastične kese na pijaci, već ponesite svoj platneni ceker. Neka i dijete ima svoj šareni ceker za pijacu.

Učite svoju djecu da odvajaju papir, plastiku i baterije od ostalog otpada.


U tinejdžerskom uzrastu djeca se mogu priključiti nekoj ekološkoj akciji čišćenja parka ispred zgrade, uređenja izletišta… te će na taj način stvoriti svijest o čuvanju zajedničke imovine i spoznati vrijednosti prirode.

Primijenite li barem dio ovih savjeta, garantujem da ćete biti ponosni kada vaš mališan izraste u prirodoljupca  😉

 

Komentari