Čime se Ljubljana ponosi?

Iz lične karte: glavni grad Republike Slovenije, površine 275 km2,oko 300 000 stanovnika, status grada nosi još od 1220. godine.

Međutim da li ste znali da ovaj  glavni grad nosi i titulu Zelena prijestolnica Evrope?

Ovu nagradu službeno su preuzeli u Briselu februara 2016. godine, a u martu iste godine upriličili su ceremoniju otvaranja u samom gradu.

Prvenstveno za građane ali i zaslužno rukovodstvo grada ova nagrada je od velike važnosti jer ih svrstava na evropsku i svjetsku kartu održivih gradova, a ujedno su i jedini grad u srednjoj i jugoistočnoj Evropi s ovom titulom.

Do ove titule gradsko rukovodstvo, građanke i građani došli su slijedeći dobro struktuiran i detaljan plan. Njihov glavni cilj je da ovaj grad bude ugodniji za život, rad, igranje i starenje. Osim za svoje stanovnike Ljubljana je ugodno odredište za brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

Evo kako je tekao njihov put

Sada već davne 2007.godine  kreirali su, a odmah počeli i živjeti projekat zvani „Vizija Ljubljane 2025.“ Uz profesionalan, predan i uporan timski rad i uključivanje najšire javnosti postizali su se izvanredni rezultati te je Ljubljana svrstana na evropsku kartu najodrživijih gradova.

Kako kaže njihov gradonačelnik gosp. Zoran Janković kada poziva sve dobre ljude u Ljubljanu:

Dočekat ćemo vas širom otvorenih ruku i pokazati vam kako smo ponosni što smo lijep, čist, siguran i zelen grad, u kojem živimo zajedno i poštujemo naše razlike. Ljubljana je jednostavno najljepši grad!

Zelene činjenice o Ljubljani

 • 542 m2 javnih zelenih površina po stanovniku
 • Više od 46% gradskog područja je prekriveno autohtonim šumama
 • 75% grada čine zelene površine
 • „Put uspomena i drugarstva“ sa svojih  7.000 stabala, dugačak je 34 km i najduži je gradski drvored
 • Voda za piće dolazi iz prirodnih izvora i ne zahtjeva prethodni tretman
 • Evropska prijestolnica sa najvećim udjelom odvojenog prikupljanja otpada

Zašto je Ljubljana 2016. dobila nagradu Evropska zelena prijestolnica?

Ljubljana je ovo posebno priznanje primila iz više razloga, dobro osmišljena  strategija „Vizija  Ljubljane 2025“ zatim njezina provedba i održivost kroz niz inovativnih urbanih zelenih mjera, te zbog svoje predanosti podizanju ekološke svijesti među svojim stanovnicima i šire.

Promet u Ljubljani se promijenio značajno tokom posljednjeg desetljeća. Iz grada u čijem su u centru dominirali automobili fokus je prebačen na ekološki prihvatljive alternative. Stanovnicima i posjetiteljima na raspolaganju je impersivna i moderna prometna mreža. Slijedeći svoju strategiju napredovali su u urbanom ozelenjavanju, mobilnosti i energetskoj efikasnosti.

 • Gotovo tri četvrtine grada je zelena površina
 • Grad se brine o zelenilu i tako čuva njegov identitet
 • Provodi, potiče i održava zelenu mobilnost
 • Stvorio je prostranu pješačku zonu (ekološka zona) u centru grada
 • Prepoznaje da je od vitalnog značaja razmjena iskustava i dobrih praksi između gradova
 • Među prvima u odvajanju otpada u Europi

Gradovi, koji se kandiduju za nagradu Evropska zelena prijestolnica svoju usklađenost dokazuju na osnovu dvanaest pokazatelja: Urbane zelene površine, Klimatske akcije, Lokalni transport, Upravljanje okolinom, Upravljanje otpadnim vodama, Snabdijevanje vodom za piće, Upravljanje otpadom, Zaštita od buke,  Energetska efikasnost, Biodiverzitet,  Kvalitet zraka, Inovacije u oblasti ekologije.

Kada stručna komisija procijeni svaki od ovih pokazatelja grad kandidat dobija ovu zelenu nagradu za svoje stanovnike.

Kakve je rezultate u pogledu svakog od navedenih pokazatelja Ljubljana postigla i na koji način je poboljšan život njenih građana pročitajte uskoro u našem sljedećem postu.

Komentari

One thought to “Čime se Ljubljana ponosi?”

Comments are closed.