Ekologika u kuhinji

Kuhinja je u svakom domu centar dešavanja, najfrekventnije mjesto i sigurno ima prostora da tamo napravimo mnoga poboljšanja po pitanju očuvanja okoliša. Razmišljanje i djelovanje u ovom pravcu nije obični hir koji će proći kako se trendovi mijenjaju.Neophodno je da ekološki prihvatljivi postupci budu način života koji je dobar za naše zdravlje, širu zajednicu i kućni budžet.

Kako da napravite male ali značajne eko korake u vašoj kuhinji pročitajte u nastavku

 

NE BACAJTE HRANU

Ogromne količine hrane završe na gradskim deponijama, hranu na žalost bacaju kako proizvođači i prodavci tako i potrošači. Generalna skupština UN-a proglasila je 29. septembar Međunarodnim danom podizanja svijesti o bacaju hrane. Kad trošimo hranu, na kraju trošimo više novca i stvaramo više smeća – loše vijesti za preplavljena odlagališta i planetu koja se brzo zagrijava! Prije nego odete u prodavnicu napravite plan obroka za narednu sedmicu i navedite tačne količine hrane koje su vam potrebne. Zatim, dajte sve od sebe da se držite popisa.

Ako vam se ipak dogodi da imate ostatke hrane, pokušajte biti kreativni u kuhinji i pretvoriti ih u drugi obrok. Na primjer od ostataka povrća skuhajte temeljac za supu, stari hljeb podgrijte ili ga prepecite,  ostacima tjestenine dodajte svježe povrće i malo začina i dobićete ukusnu obrok-salatu.

 

ODVAJAJTE KUHINJSKI OTPAD

Izbjegavajte korištenje jednokratne plastike, ako je nešto neophodno onda otpad odložite posebno.Ostatke od oguljenog voća i povrća kompostirajte. Kad god možete kupujte na vagu i u papirnim vrećicama koje ćete baciti u otpad označen za papir.Staklene tegle i flaše ne bacajte već upotrijebite kao spremnike.

 

UZGOJITE VLASTITE PROIZVODE

Kada sami uzgojite povrće sigurni ste da nije tretirano otrovnim hemikalijama da bi brže raslo i bilo duže očuvano.Znate da je proces uzgoja tekao na prirodan način i takve proizvode možete konzumirati bez straha.

Nemate pristup vanjskom prostoru?

Razmislite o iznajmljivanju parcele ili o uzgoju barem začinskog bilja na balkonu ili prozoru. Osim što je svježe domaće voće i povrće dobro za vaše zdravlje , ono je dobro i za planetu jer je manje industrijskih pesticida u upotrebi.

 

KUPUJTE OD LOKALNIH PROIZVOĐAČA

Ako čitamo deklaracije na namirnicama vidjećemo da su jabuke doletjele iz Južne Afrike, jagode iz Perua, grah iz Argentine i ko zna odakle sve stižu namirnice u naše markete. Ove i mnoge druge  kulture odlično uspijevaju u našim krajevima nema razloga da kupujemo uvozne. Podržavajući lokalne proizvođače mi činimo višestruku korist: jedemo svježije i tim zdravije namirnice, vraćamo novac u svoju ekonomiju,  potičemo male proizvođače da proizvode kvalitetnije, izbjegavamo koristiti proizvode koji su prešli stotine, nekada i hiljade kilometara i potrošili gorivo kojeg je sve manje. Zato se potrudi i raspitajte se šta se sve uzgaja ili proizvodi u vašoj blizini.

 

KORISTITE ENERGETSKI UČINKOVITE UREĐAJE

Ako mijenjate aparat u kuhinji, provjerite ocjene energetske učinkovitosti na modelu koji mislite kupiti. Vrijedi odvojiti vrijeme za istraživanje jer će vam to smanjiti račune za energiju i pomoći planetu. Nakon što ste kupili svoj novi uređaj, pažljivo pročitajte upute – upotreba odgovarajućih eko postavki učinit će još veću razliku.Stare uređaje odložite u spremnike za e-otpad.

 

KORISTITE ODRŽIVE MATERIJALE

Prilikom preuređivanja kuhinje ili kupovine pojedinačnih predmeta razmislite o načinima na koje proces možete učiniti ekološki prihvatljivijim. Od recikliranog drveta, kamena do održivog bambusa, postoji mnogo načina kako da odaberete materijal koji je nastao kao proizvod cirkularne ekonomije.

 

Hvala što čitate ekoputokaz, smjer za bolju budućnost.

Komentari