Kako štediti električnu energiju ?

Svjedoci smo posljednjih mjeseci nestašice i poskupljenja električne energije u Evropi i svijetu.Jasno je da poskupljenjem energenata neminovno rastu cijene usluga i proizvoda.

Dakle, ako želimo imati manje račune onda moramo razmisliti o manjoj potrošnji ili preciznije o štednji. Štednja električne energije kod kuće smanjuje potrebu vaše porodice za energijom, a zauzvrat pomažete u smanjenju potražnje za zagađivačima poput fosilnih goriva. Štaviše, uštedjet ćete i novac na računima za struju koji možete potrošiti na nešto ljepše npr. putovanje.

Donosimo nekoliko savjeta koji, ako ih usvojite, daju odlične rezultate za uštedu energije 

 

Pazite na aparate koji troše energiju

Jednostavnim obilaskom vašeg doma vjerovatno ćete dokazati da imate barem nekoliko priključenih predmeta koje ne koristite. Na primjer, električni uređaji u stanju pripravnosti poput TV-a, računara i konzola za video igre troše određenu količinu električne energije dok stoje neupotrijebljeni.Pojedinačno izgleda malo ali svi oni kada se zbroje i to izračuna na godišnjem nivou vjerujte da potrošnja nije zanemariva.

 

Racionalno uključujte velike potrošače

Iako je vaša moderna veš mašina ili sušilica označena visokom klasom energetske efikasnosti one i dalje za svoj rad troše mnogo energije.

Kako biste uštedjeli što je moguće više električne energije, ne uključujte više puta poluprazne uređaje već ih maksimalno napunite.  U konačnici imaćete manji broj ciklusa pranja tokom sedmice/mjeseca /godine.Jednostavnom matematikom doći ćete do značajne uštede. 

 

Koristite niže temperature kad god možete

Pranje na visokim temperaturama koristite kada vam zaista treba. Niže temperature uz odgovarajuće deterdžente daće jednako dobre rezultate.Niža temperatura ,manja potrošnja energije, odličan način za uštedu.

 

Sušenje prirodnim putem

Ako imate vlastitu kuću ili je to u vašoj zgradi dopušteno sušite odjeću i kućni tekstil pod uticajem strujanja vjetra ili sunčeve toplote .Nije li ljepše vidjeti njihanje odjeće i njegove akrobacije dok duva vjetar nego grijanje sušilice i ispuštanje njene pare. Trebam li pisati šta je ekonomičnije i za životnu sredinu zdravije ?!?!

Ako koristite mašinu za pranje suđa, isključite ciklus sušenja. Sasvim je uredu ostaviti suđe da se osuši na zraku, bit će jednako higijenski.

 

Prilagodite upotrebu rasvjete

Jednostavan savjet je sjetiti se isključiti rasvjetna tijela kada ih ne koristite. Za bolje rezultate uštede električne energije koristite sijalice veće snage i smanjite njihov broj u svakoj prostoriji. Na primjer, možete isključiti 2-3 sijalice od 60 W ugradnjom jedne od 100 W u prostoriju.

Iako se ponekad zaboravlja možda je jedna od najjednostavnijih stvari koju možete učiniti kako biste smanjili potrošnju energije. Jednostavno pustite prirodno svjetlo i izbjegavajte paljenje električnih svjetala tokom dana. I, naravno, isključite sva svjetla prije nego izađete.

Također, odličan način racionalnog korištenja rasvjete su senzorske svjetiljke, uključe se samo kad vam trebaju.

 

Smanjite malo temperaturu u hladnjaku

Većina nas ne obraća mnogo pažnje na temperaturu na kojoj radi naš hladnjak dovoljno nam je da su nam hladna pića, i da povrće ostaje svježe. No, imajući u vidu uštedu energije, snižavanje temperature za nekoliko stupnjeva štedi električnu energiju.

Laganim podešavanjem termostata, vaš će hladnjak i dalje održavati proizvode hladnim i svježim, ipak ova mala promjena dovodi do manje upotrebe motora, a što dovodi do uštede energije.

 

Redovno servisirajte svoje uređaje

Vaši aparati radiće efikasnije ako se o njima  pravilno brinete. Na primjer, kad vam se začepe zračni filteri u klima uređaju, ona lošije hladi, da postignete odgovarajuću temperaturu pojačaćete klimu.To nije ispravno jer čišćenjem i preventivnim održavanjem vaša klima će bolje raditi, a manje trošiti. Isto se odnosi i na bojler ako se u njemu nalaze nakupine kamenca, puno duže mora zagrijavati vodu.

 

Dajte prednost aparatima sa višom klasom energetske efikasnosti

Kada dođe vrijeme za zamjenu starog kućanskog aparata, potražite novije modele koji pružaju najbolju energetsku efikasnost. Na primjer, u Evropi potražite A +++ energetsku klasu, a u SAD u aparate s ocjenom sa što više energetskih zvjezdica. Sa svakim novim energetski efikasnijim uređajem koji kupite, uvidjet ćete da se vaša ukupna potrošnja energije smanjuje. Da doprinesete očuvanju životne sredine stare uređaj zbrinite na odgovarajući način.

 

Racionalno kod kupovine

Prilikom nabave novog uređaja preporučljivo je obratiti pažnju na veličinu uređaja s obzirom na broj članova kućanstva, vrstu uređaja s obzirom na učestalost korištenja, razred energetske učinkovitosti uređaja.

 

Provjerite pukotine na stolariji i fasadi

Jeste li ikada imali osjećaj da vrući zrak ljeti ulazi u vaš udoban klimatiziran životni prostor? Ili obrnuto, hladan zrak struji kroz prostor koji zagrijavate zimi ? Vjerovatno negdje imate pukotine na stolariji ili fasadi. Još jedan od onih jednostavnih načina za uštedu električne energije je da pregledate sve otvore i popravite ih. To će rezultirati efikasnijem zagrijavanju zimi, a hlađenju ljeti i u konačnici manjoj potrošnji energije.

 

Veoma je važno da budete svjesni toga da postoji veza između vaše potrošnje električne energije  i vašeg okoliša. Vaše osobne promjene u štednji električne energije mogu vam se činiti male, ali  računajte da se one sve zbrajaju.

Kad štedimo energiju kod kuće, svi možemo odigrati malu, ali vrijednu ulogu u smanjenju potrebe za proizvodnjom električne energije. Za svaku uštedu energije koju napravimo u kući, pomažemo u smanjenju potražnje za istom istovremeno smanjujući zagađujuću emisiju CO2.

Bitno je naglasiti da svaki pojedinac štednjom energije doprinosi očuvanju prirodnih resursa i time smanjuje  efekat globalnog zagrijavanja.

Hvala što čitate Ekoputokaz, smjer za bolju budućnost.

Komentari