Kozmetika kao zagađivač

Pisali smo o  tome koliki zagađivač je tekstil i nadamo se da smo vas potakli na razmišljanje i akciju. Modna industrija opravdano je loše prošla zbog loših ekoloških praksi, dok je kozmetička industrija za to vrijeme skoro pa podmuklo u pozadini stvarala otpad i onečišćenje okoliša. Ovoga puta ćemo se dotaći teme kozmetike kao zagađivača naše životne sredine.

Ne postoji domaćinstvo koje ne koristi kozmetiku, međutim postavlja se pitanje koliko imamo mjeru u njenoj kupovini i trošenju?

Hajde da malo razmislimo gdje završi kozmetika koju unesemo u svoj dom i da li je kozmetika zagađivač?

S obzirom na vrstu sirovina koje koristi i otpad koji stvara, nikako nije zanemariv uticaj industrije ljepote na okoliš. U posljednje vrijeme sve se češće nameće trend stvaranja održive kozmetike za koji se nadamo da će, za razliku od ostalih trendova koji brzo dolaze i odlaze, biti tema u vremenu koje dolazi.

U industriji ljepote godišnje se proizvede na stotine miliona komada pakovanja kozmetičkih proizvoda, čija ambalaža nakon upotrebe završava na odlagalištima.Ako ovome dodamo utrošene energetske resurse za njihovu proizvodnju, gorivo za transport, produkovane štetne gasove poput ugljičnog dioksida dolazimo do informacija dovoljnih da nas potaknu na mijenjanje navika.

Stoga prođimo kroz aspekte iz kojih je vidljivo na koje sve načine masovna industrija ljepote utiče na našu životnu sredinu.

 

Pakovanje

Većina kozmetičkih proizvoda dolazi u plastičnoj ambalaži kojoj treba skoro hiljadu godina da se razgradi. Neki proizvodi također dolaze u kartonu, ali karton se često ne može reciklirati jer je ili pomiješan s plastikom radi sjajnog pokrovnog sloja ili je prekriven ljepilom kako bi sve ostalo na mjestu. Zatim tu su plastični omoti, umetci od papira, kartona, pjena, ogledala, plastične četkice i još mnogo toga, što sadrži samo jedno pakovanje.

Budimo iskreni ali rijetko ko reciklira ambalažu od kozmetičkih proizvoda.

Osim toga, većina pakovanja  je za jednokratnu upotrebu i to uglavnom završi na odlagalištu otpada gdje nikada neće nestati jer nema zraka za raspadanje kada se na njega nagomila još smeća.

Plastična ambalaža od kozmetike ima potpuno isti negativan uticaj kao i bilo koji drugi plastični proizvod. Proizvodnja plastike na bazi nafte emitira nevjerovatne količine ugljičnog dioksida i metana, a plastika u prirodi i okeanima predstavlja veliku prijetnju ekosistemima, divljini pa tako i nama samima. 

 

Sastojci

Više od 6.200 pojedinaca učestvovalo je u istraživanju u Kanadi, pružajući informacije za više od 12.500 proizvoda za njegu. Rezultati su pokazali da gotovo 80% proizvoda sadrži barem jedan od opasnih sastojaka, a navodno je više od polovice svih proizvoda sadržavalo više tih sastojaka. Još jedan problem je bio i da sudionici nisu mogli pronaći popis sastojaka na više od 1.000 proizvoda. Ako niste nikada previše marili za ono što stavljate na sebe, razmišljajte onda o prirodi koju trebamo štititi sada više nego ikada i to pod svaku cijenu. Kako je loše koristiti proizvode sa štetnim sastojcima jer se s vremenom ti otrovi nakupljaju u našem tijelu i mogu uzrokovati kronične bolesti, alergije i hormonalne probleme, ista stvar se događa i u prirodi na malo drugačiji način.

700.000 tona zagađivača dnevno se oslobađa dijelom iz proizvoda za čišćenje u kućanstvu, dijelom iz kozmetike, a dijelom iz boja za kosu.

U opasne sastojke kozmetike ubrajamo: parabene, natrij lauril sulfat, dibutilftalat, siloksan, formaledehid itd. Kada koristimo proizvode sa ovim sastojcima, oni dospiju u odvod. To se događa svaki put kad se istuširamo, peremo lice ili idemo u more namazani  takvim proizvodima.

Ako se pitate koliko često se ovi sastojci nalaze u vašim proizvodima, nažalost odgovor je jako često.A kada ti otrovi napuste vaše kućanstvo, oni ne samo da završe u vodenim sistemima, već djeluju i na tlo koje koristimo za uzgoj usjeva, što na kraju opet vraća probleme u naše domove.

 

Proces proizvodnje

Ovo je opširna tačka i obuhvata niz različitih načina kako proizvodnja kozmetike negativno utieče na okoliš. Od prekomjerne potrošnje vode i energije, fosilnih goriva koja se koriste vozila za transport, do uzgoja ili proizvodnje sastojaka na način koji nije ekološki prihvatljiv. Zatim postoji i drugi bitan aspekt proizvodnje kozmetike, a to je ispitivanje proizvoda na životinjama.

Preko 100 miliona životinja svake godine bude spaljeno, osakaćeno, otrovano i zlostavljano u laboratorijima. Još jedno pitanje koje se pojavljuje kod proizvodnje kozmetike je kako pronaći mjeru u njenoj potrošnji i kupovini. Stalno se izbacuju novi proizvodi, koje mi zatim sve odmah  kupujemo,  ne razmišljajući da li nam zaista trebaju. Dio problema je i to što popularni brendovi i poznate osobe lansirju ogromne palete proizvoda, a ako ste fan određenog brenda želite ih sve iako vam vjerojatno ne trebaju. Često se na kraju dogodi i da ne stignete iskoristiti sve što ste kupili.

Dobra vijest je da sve više kozmetičkih proizvođača postaje svjesno svog uticaja na okoliš,  donose odluke za održivo poslovanje i stvaraju proizvode koji su manje štetni.

Potrošači

Osim uticaja industrije ljepote i njezinih proizvoda, nije zanemariv i naš uticaj koji svojim potrošačkim odlukama podupiremo te proizvode.

Svaki put kada kupimo toksičan proizvod mi podržavamo njegovu proizvodnju

Ono što svako od nas može napraviti je isključivo birati proizvode koji su što je moguće manje štetni, koji ne sadrže toksične i štetne hemikalije, dolaze u ekološkim pakovanjima,  te što češće birati lokalno proizvedene kozmetičke preparate.

 

I vi možete pomoći, racionalnom kupovinom proizvoda za njegu razmislite kako da zaštitite ljude i mjesta koja volite.

Hvala što čitate Ekoputokaz,smjer za bolju budućnost

 

 

 

Komentari