Međunarodni dan planina

11.dan mjeseca decembra opća skupština UN-a je 2003. godine proglasila kao Međunarodni dan planina.

Kako se ukazala potreba za kontinuiranim osvještavanjem stanovništva o važnosti planina za zdravlje i ugodniji život ljudi u cijelom svijetu, tako treba dati značaj i obilježavanju ovog dana.

Stanovnici područja Balkana itekako imaju šta da obilježavaju ovog dana, jer ovaj „komadić Svijeta“ ima tu sreću da ga krase mnogobrojne, a pritom predivne planine.

 

Kako planinari definišu planinarenje?

Planinarenje nije besciljno lutanje po brdima i osvajanje već osvojenih vrhova sa kojih ćemo ionako ubrzo morati sići, naprotiv, planinarenje je izbor, odluka ili filozofija, način i stil života, čitav niz aktivnosti koje savremenom čovjeku život čini ugodnijim, zdravijim i ispunjenijim misijom hodoljublja, prijateljstva i poštivanja.

 

Dobrobiti planinarenja

 

Opuštanje – Daleko od bučnih ulica i zagađenih gradova šetnja planinom opušta i umanjuje stres te nam pruža osjećaj zadovoljstva.

Jačanje tijela – Kada planinarite vaši mišići se izgrađuju kako bi ste mogli duže hodati istim tempom. Radi promjene nadmorske visine vaše tijelo aktivira odbrambene mehanizme i tako postaje otpornije.

Podizanje samopouzdanja – Kada dođete do cilja vaše samopouzdanje raste, tako što vašom glavom kruži misao: “Uspio sam”. Vremenom ćete htjeti više i postizati više.A prizori sa planinskih vrhova nikada ne razočaraju – provjereno 🙂

UčenjePlaninareći vi širite svoje znanje o prirodi, životinjama, prirodnim putevima i opasnostima u prirodi.Vremenom naučite poštovati planinu i njena pravila.

Osvježenje – Psihološki uticaj tokom planinarenja može biti veoma jak, jer vam šetnja tim prostranstvima ne dozvoljava  da se bavite  ijednom drugom mišlju, osim ljepotom onoga što je pred vama.

 

Ostale aktivnosti na planini

Kada smo osvijestili dobrobiti planinarenja nabrojaćemo i ostale aktivnosti koje mogu biti zabavne a istovremeno i korisne kada se nađemo na planini

Branje gljiva i ljekovitog bilja – Ljekovito bilje raste svuda na planinama,zapravo priroda je dala lijek za svaku bolest.U svako doba godine na našim planinama naći ćete neku od ljekovitih biljaka:nabrojaćemo samo neke: hajdučka trava, majčina dušica, maslačak, kraljevac, šipurak, šumska jagoda, borovnica, smreka.Znači kada pohodite planinu obavezno nosite nožić i platneni ceker, sigurno ćete naći čaj bez filter vrećice 🙂 ili gljive za ručak ako ste  dobar poznavalac ove čisto proteinske hrane 🙂

 

 

Dječije igre na otvorenom -brojne su igre koje mogu zabaviti dječije društvo kao što su: igra skrivača, pronađi blago, puštanje zmajeva, trka u vrećama.

 

 

Skijanje i sankanje – Sigurno je da se djeca posebno raduju prvim pahuljama.Znamo da snijega uvijek ima više na planinama, zašto onda ne iskoristiti snijeg i obližnju planinu za bavljenje nekom od aktivnosti za malu djecu zabavno je sankanje, a ona starija rado će se okušati u skijanju.Iako je skijaška oprema robusna i teška pravi ljubitelji skijanja ne mare za to,nije im nikakav problem nosti 7-8 kg tereta,čekati sat ili duže u redu za transport da bi osjetili spuštanje niz padinu po dobro uređenim stazama. Promrzli prsti i crveni nosići jedva će čekati da poslije dana provedenog na snijegu popiju topao čaj i navačer utonu u san.

Važno je da koristimo blago koje nam priroda na ovim prostorima poklanja,ali imajmo na umu da to treba čuvati sada radi nas,ali puno važnije za one koji dolaze poslije,od njih smo posudili jedinu nam planetu Zemlju.

 

Da zaključimo, sretan 11.decembar Međunarodni dan planina, svima ljubiteljima, poziv ostalima da i oni postanu 😊

 

Hvala što čitate Ekoputokaz,smjer za bolju budućnost.

Komentari