Naša prva eko priča – rafting na Neretvi

Na ovom blogu otvorili smo posebnu rubriku Naše eko priče. Namjera  je da sa vama dijelimo eko priče  sa naših prostora, sve ono što nudi priroda i što ljudi čine da bi je sačuvali.

Prekrasan dan proveden na raftingu na Neretvi dovoljan je razlog da  ovim postom započnemo Naše eko priče.

Ideja za rafting na Neretvi  došla je od mojih rođaka ljubitelja planinarenja i prirode koji su predložili  porodično druženje za sve nas rodice i rođake prve linije koji želimo da probamo ovu avanturu. Nije nam dugo trebalo da skupimo više nego dovoljan broj zainteresovanih i skoro napunimo dva čamca 😊.

Uz dobru organizaciju nas jedanaest tog subotnjeg jutra iz Sarajeva smo krenuli u ranim jutarnjim satima put Konjica. Iako mjesec juli oblačno vrijeme je u nama izazivalo blagu skepsu te smo se pitali  hoće li magla i oblaci nestati? Iskreno smo se nadali da hoće.

Čim smo prešli Ivan i približili se Hercegovini zrak je bio topliji, oblaci su se razilazili i nebo je obećavalo lijepo vrijeme. Stali smo udahnuti hercegovački zrak i brzinski napravili jednu fotku… krajolik iznad Boračkog jezera.

 

 

Nastavljamo put prema Glavatičevu mjestu sa kojeg je polazna tačka raftinga. Najprije dolazimo u mjesto Ban Vir kod naših domaćina iz agencije Hit Rafting u čijoj organizaciji smo proveli ovaj dan za pamćenje. Nakon što parkirate automobile dočeka vas prekrasno etno selo, osmišljeno i uređeno do najsitnijih detalja.

 

 

Dan je počeo gledajući u ovu divnu prirodu ništa manje nismo očekivali ni od nastavka…ali gladni veslati ne možemo 😊 zato su naši domaćini najprije za nas pripremili doručak.

Nakon doručka, malo smijeha, upoznavanja sa skiperom i kratakog dogovora uputili smo se u “odjel” za preuzimanje rafterske opreme.Za one koji ne znaju raftersku opremu čine namjensko neopren odijelo i pripadajuće čizmice, prsluk i kaciga.Svako je zadužio po jedno veslo u željenoj boji. Nakon što smo se opremili kažu obavezno je fotografisanje evo nas 😊

 

 

Nas jedanaest podijeljeni u dva čamca, krećemo lagano sa malo treme i upitnih pogleda na sve savjete koje nam skiper daje.

Svom svojom ljepotom prihvata nas modrozelena, neukrotiva Neretva kroz čije krilo prolazimo put od oko dvadeset kilometara. Zna Ona da smo uplašeni i da joj prilazimo s nevjericom zato na početku lagano šumi, obrubljena bujnim zelenilom. Ali kada osjeti obostrano prihvatanje Neretva pruža prva mala uzbuđenja i lagane bukove da bi kasnije pokazala svoju snagu i nepredvidivost protkanu čistoćom i neprevaziđenom ljepotom.

Cijelim tokom smjenjuju se bukovi i mirni vodeni prolazi. Zastajemo na mjestu gdje ljubitelji skokova u vodu dolaze na svoj teren.

 

 

Zatim snažno veslamo, razgledamo, divimo se i za kratko vrijeme stižemo na lijepu kamenu plažu.Tu je i naše prvo odmorište, idemo vidjeti ušće Rakitnice u Neretvu.Oblo kamenje raznih boja kupa se u čistoj Rakitnici koju bez ikakvog straha možete piti. Voda će vas umiti i okrijepiti, ubijediti da trebate nastaviti dalje.Takva prilika se ne propušta, sagni se i pij niko se ne ljuti !

 

 

Kratki odmor i nastavljamo put prema velikom kanjonu.

 

 

Uživanja, ljepote, smijeha i zabave bilo je u izobilju, jednostavno zaboravite da ostatak svijeta negdje postoji.

 

 

Smjenjuju se čamci i brzaci, adrenalin raste i opada,ne treba vam sat ni internet.Modrozelena rijeka, njeni pjenušavi bukovi, obrađene stijene i plavo nebo sasvim su dovoljni za jedan savršen dan proveden u gotovo netaknutoj prirodi.

 

 

Rafting smo završili  u selu Džajići gdje su nas dočekale suhe i tople stvari, zatim je uslijedila vožnja nazad u Ban Vir.Naši domaćini pripremili su najprije supicu za okrepu, a zatim obilne porcije jela po narudžbi .Sve je bilo svježe i ukusno, pripremljeno sa mjerom i pažnjom iskusnih kuhara.

Bio je ovo dan za pamćenje i dovoljan razlog da ovakvo ili slično druženje organizujemo prvom sljedećom prilikom.

 Ako se i dalje pitate zašto s rođacima pa zato što su rođaci po definiciji različito lijepo cvijeće iz istog vrta.

Ukoliko vašu širu porodicu čine djeca , tinejdžeri ili omladina i mislite da će im na raftingu biti dosadno varate se, evo slike naših mladih članova, svi smo jednako uživali.

 

 

Nadam se da smo vam kroz ovu priču dali dobar motiv da i vi okupite svoje najbliže,jer niko neće bolje razumjeti ludosti vase porodice od vaših rođaka.

Hvala što čitate ekoputokaz,smjer za bolju budućnost !

Pišite nam na info@ekoputokaz.com i dijelite ovaj post ako vam se dopao 😊

Komentari