Priča o brendu Sapunoteka stigla je i u Bosnu i Hercegovinu

Budući da Ekoputokaz traga za proizvodima koje primjenjujemo svakodnevno, ali pod bitnim uslovom da su i ekološki prihvatljivi, u postu koji slijedi pišemo vam o nastanku brenda Sapunoteka i kako je stigao u naše krajeve.

Najprije par uvodnih rečenica…

Sam naziv Sapunoteka upućuje na to da se počeci vežu za izradu sapuna. Međutim, Sapunoteka danas svojim korisnicima, osim sapuna, nudi proizvode za potpunu njegu kože kao što su dnevne i noćne kreme za lice, kreme za ruke, pilinge i šampone, losione za tijelo, eterična i namjenska ulja. Svi proizvodi su ekološki prihvatljivi i biorazgradivi, te se tokom njihove izrade strogo vodi računa o održivosti i očuvanju prirodnih mehanizama ravnoteže.

Na naše pitanje kako je nastala Sapunoteka dobili smo sljedeći odgovor

Sapunoteka je osnovana 2009. godine i od tada se održivo razvija. Nastala je iz znatiželje, ljubavi prema prirodi i želje za stvaranjem. Iza brenda stoje životni i poslovni partneri iz Šibenika, Marija Plavčić i Ivan Milišić. Savršen spoj – kemičarka i slobodni dizajner, strastveni ljubitelji prirode, s istim interesima, uvjerenjima i ciljevima.

Zatim se postavlja logično pitanje kako se ovaj posao dalje razvijao?

Njihova priča o trudu, upornosti i vjeri u sebe veoma je inspirativna. Hrabrim pristupom i filozofijom “Do it yourself”, bez kredita, velikog početnog kapitala i ulaganja u marketing, obiteljski obrt iz Šibenika uspio je izrasti u pravo, malo carstvo prirodne kozmetike. Kontinuirano su radili na poboljšanju kvalitete proizvoda i zahvaljujući tome iz Hrvatske su izašli na inostrana tržišta, pa Sapunoteka proizvode možete naći u Italiji, Sloveniji, Poljskoj, a od 2021. godine i u Bosni i Hercegovini.

Razgovarali smo sa Vedranom Ivanković, čija firma je ekskluzivni uvoznik i distributer ovih proizvoda  za  Bosnu i Hercegovinu.

Zašto baš Sapunoteka?

Sapunoteka proizvodi privukli su našu pozornost zato što su izrađeni u skladu s prirodom. Proizvode se na bazi vrijednih i viskokokvalitetnih prirodnih sirovina, obogaćeni znanstveno dokazano aktivnim sastojcima, bez korištenja sirovina životinjskog porijekla (100% vegan). Uz to su upakirani u ekološki prihvatljivu i funkcionalnu ambalažu. Osim toga, neodoljivo mirišu, biološki su razgradivi i ručno izrađeni s ljubavlju, te nisu testirani na životinjama.

 

Koliko saradnika broji vaš tim i šta su njihovi zadaci?

S obzirom na to da smo tek u ovoj godini pokrenuli društvo, trenutno pored direktora brojimo dva zaposlenika u administraciji i prodaji, te dva vanjska suradnika. Za početak ćemo se najviše fokusirati na upoznavanje tržišta Bosne i Hercegovine s brendom Sapunoteka.

Na koji način trenutno plasirate proizvode ?

Proizvode plasiramo putem društvenih mreža i Online trgovine, a planiramo pripremati i zanimljive informativne sadržaje za blogove, portale, časopise i e-časove iz kategorija Bio kozmetike, njege, zdravlja i ljepote.

Šta mislite o ekološki usklađenim proizvodima i da li im dajete prednost u svakodnevnom životu?

Odgovornost prema prirodi je već duže vrijeme dio globalne politike, koja svakodnevno sve više radi na podizanju kolektivne svijesti o važnosti uklanjanja zastarjele, štetne industrijske prakse i zalažemo se za nove, bolje pristupe.

Također preuzimamo odgovornost za ljudski i okolišni utjecaj naših proizvoda, postupajući u skladu s prirodom, te inovirajući najbolje moguće prakse i politike za nas i za naš planet. Stoga naglašavamo da su naši proizvodi prirodni i ekološki prihvatljivi.

U kojem pravcu planirate razvijati Sapunoteku u Bosni I Hercegovini?

Cilj nam je vremenom razviti i unaprijediti poslovanje, kako bismo doprinijeli jačanju svijesti o pozitivnom pristupu pojedinca prema sebi i prema prirodi. Osnivači brenda kontinuirano razvijaju rješenja nadahnuta snagom prirode, koja se temelje na znanju i pravilima struke, vodeći računa o tome da sačuvaju prirodne sastojke.

U budućnosti imamo namjeru, pored Online trgovine, osnovati maloprodajnu jedinicu i veleprodajni distribucijski centar u Mostaru, kako bismo mogli prezentirati uzorke proizvoda i uspostavljati suradnje s Eko i Bio trgovinama.

Možete li našim čitaocima, a vašim budućim kupcima, u par rečenica približiti jedan ili više vaših proizvoda?

Teško nam je izdvojiti jedan proizvod, jer su svi proizvodi posebni na svoj način. Tvrdi biorazgradivi šamponi za kosu, prilagođeni za njegu svih tipova kose. Kosu čine zdravom, sjajnom i besprijekornom, bez potrebe za korištenjem regeneratora. Jedan kruti šampon može zamijeniti dvije plastične bočice tekućih šampona, što je dovoljan razlog za ekološki osviještene kupce.

Iz ponude se pored eteričnih i namjenskih ulja, bogatih losiona, krema za lice i ruke, izdvajaju i nježni pilinzi, među kojima je piling za lice i tijelo BHA 2% 2020. godine na sajmu organskih i prirodnih proizvoda u Poljskoj – BIOEXPO u Varšavi  osvojio glavnu nagradu u kategoriji Beauty & Cleaning.

Sapuni, koji sadrže velik udio maslinovog ulja njeguju i hrane kožu. Bude sva osjetila jedinstvenim i opojnim mirisima, a sapuni s morskom soli stvaraju nježni piling efekt. Ulja masline i kokosa čine blagu pjenu koja njeguje i hidratizira kožu, ostavljajući dugotrajan osjećaj svježine.

Sapunoteka proizvode zanimljivog dizajna, zvučnih naziva, laganih, osvježavajućih i slatkih mirisa eteričnih ulja, jednostavno je nemoguće zaobići.

Ukoliko su i vaše aktivnosti ili proizvodi sa eko predznakom i želite da ih predstavimo pišite na našu mail adresu info@ekoputokaz.com

Hvala što čitate Ekoputokaz. Smjer za bolju budućnost!

Komentari