Recikliranje odjeće

Dogodi se često da život, poput ormara, natrpamo stvarima (osjećajima, poslovima, obavezama, odnosima i sl.) koje nas opterećuju, a zbog kojih nemamo mjesta za lijepe stvari, one koje bi nam donijele zadovoljstvo.

Slična situacija događa se i u našim ormarima s odjećom.

Budući da odjeća nikad nije bila dostupna kao danas kupujemo više, mijenjamo, usklađujemo se s modnim trendovima itd.

Ormari su nam, uglavnom pretrpani. Puno toga ne koristimo, a bojimo se odbaciti jer bi nam možda jednom moglo zatrebati.

Često ni sami ne znamo odakle da krenemo da bi uveli red. 

U nastavku predlažemo nekoliko rješenja koja su ekološki prihvatljiva a istovremeno pomažemo sebi i drugima.

Prenamjena odjeće


Kvalitetne komade odjeće šteta je baciti jednostavno samo zato što nam više ne odgovara. I ona manje kvalitetna može poslužiti za nešto drugo.

Oštećena, iznošena, stara ili umrljana odjeća, zavjese, prekrivači i razne druge tkanine mogu se prenamijeniti.

 Kako to učiniti?

Za početak valja nam sve dobro pregledati. Ako nam je neka odjeća stajala u ormaru cijelu sezonu ili duže, a nismo je koristili, vjerovatno i nećemo.

Komade odjeće i tkanina treba podijeliti na one dovoljno dobre da ih možemo proslijediti dalje (nekome pokloniti), od onih koji su nenosivi i teško iskoristivi.

Nenosivim komadima treba odrezati sve oštećene, izblijedjele ili umrljane dijelove.

Takve komade tkanine treba odložiti na posebno mjesto (npr. kutiju za krpe).

Uštedjet ćemo novac za kupovinu krpa za brisanje prašine, podova, kućnih ljubimaca i sl.

Od boljih tkanina mogu se izraditi novi komadi odjeće, prekrivači, torbe, podmetači i sl.

Čipka ili neki posebno lijepi materijali mogu se iskoristiti za ukrašavanje kutija, staklenki, ukrasnih predmeta, raznih rukotvorina i niza drugih praktičnih stvari. 

 

Doniranje odjeće

Odjeću koja je dovoljno dobra i još uvijek nosiva možemo proslijediti nekome (prijateljima, rodbini). Možemo je i prodati nekoj od second-hand-trgovina ili putem oglasa na nekom internet portalu.

Posljednjih godina provodi se i praksa da trgovine koje potiču recikliranje odjeće i u kojima na kupovinu novih komada možete dobiti popust donošenjem starih komada odjeće.

Takođe odjeću možemo donirati i nekom udruženju koje će je proslijediti onima kojima je potrebna. Nadalje razna udruženja mogu koristiti staru odjeću da od nje naprave prostirke ili neke druge predmete.

Uvijek postoji neko rješenje. Važno je da se odlučimo na promjenu i istrajemo u odluci. Pospremanje ormara može biti dobar uvod u pospremanje života.

Komentari

One thought to “Recikliranje odjeće”

Comments are closed.