Šta je ekološki otisak?

Da bi čovječanstvo zadovoljilo svoje potrebe, koristi resurse iz prirode i tako se snabdijeva

hranom, vodom za piće, energijom i sirovinama. Nisu samo sirovine neposredni prirodni resursi nego i održavanje onih sistema koji omogućavaju njihovo obnavljanje iz godine u godinu.

Prirodni resursi koriste nam za održavanje klimatskih uslova, štite nas od opasnosti koje stižu iz svemira, a ujedno ta ista priroda prihvata i naš otpad.

Ako posmatramo da su resursi planete Zemlje zajednički kapital cijelog čovječanstva, onda se svako od nas treba zapitati koliki ekološki otisak ostavlja kao pojedinac, porodica, društvo, generacija itd?

 

Pošto Zemlja ima konačne mjere, tako su i nama raspoloživi resursi konačni. Ako previše narušimo sistem obnavljanja, Zemljini kapaciteti će se drastično smanjiti. Dodatno, zagađenje vode, zraka i tla, također, znači iskorištavanje biokapaciteta, odnosno računa se kao potrošnja. (naprimjer 1 kg baterija zagadi 8000 l vode, ako one nisu sakupljane u smislu selektivnog –opasnog otpada i ne stignu na odgovarajuće deponije i ne prerade se na ekološki prihvatljiv način).

 

Ukratko, ekološki otisak pojedinca zavisi od količine dobara koja troši, odnosno od njegovog stila života, ali isto tako i od tehnologije proizvodnje tih dobara. Dakle, ako smo potrošač proizvoda koji nisu ekološki prihvatljivi, osim što njihovim odlaganjem doprinosimo zagađenju, mi svojim novcem plaćamo njihovu proizvodnju i potičemo ih na „napredak“.

S druge strane, koristeći ekološke proizvode, činimo višestruko dobro, ne zagađujemo sredinu u kojoj mi trenutno živimo, ostavljamo je čistu za buduće generacije, dajemo dobar primjer drugim ljudima, djelujemo edukativno i podržavamo ljude koji proizvode ekološki prihvatljive proizvode.

 

Iz ovog zaključujemo da trenutni stil života čovječanstva nije održiv na duge staze. Krajnje je vrijeme da se dosadašnji trend zagađenja uspori, jer ga je realno veoma teško potpuno zaustaviti. Zbog toga razmislimo, a zatim poduzmimo akcije kako bi svako od nas dao svoj doprinos unapređenju i zaštiti životne sredine!

 

Šta je to što već danas svako od nas može promijeniti da bi napravio korak naprijed sa zelenim otiskom?

Komentari

One thought to “Šta je ekološki otisak?”

Comments are closed.