Usvoji naviku, smanji plastiku

Plastika je kao vještački materijal u širokoj upotrebi već dugi niz godina. Nažalost, kao nerazgradivi otpad završava u svjetskim morima, čestice mikroplastike završavaju u našoj vodi, hrani, pa i u nama samima.

Kako možemo smanjiti upotrebu plastike u našoj svakodnevnici?

Postoji mnogo načina kako da smanjite upotrebu plastike u svojoj svakodnevnici, već od danas.

1 Izbjegavajte kupovinu vode u jednokratnim plastičnim bocama

Jednako je dobra i voda iz slavine, možda čak i bolja. Ako nosiš vodu vani to može bit i staklena boca ili ona od čvrste kvalitetne plastike za višekratnu upotrebu.

2 Recite ne plastičnom priboru za jelo

Izbjegavajte plastični pribor za jelo koji se dobija uz salate za ponijeti i drugu gotovu hranu, imajte pri ruci viljušku od bambusa. Kada naručujete dostavu hrane, recite da ne želite pribor za jelo. U kući vam sigurno nije potreban.

3 Ne tražite plastičnu slamčicu

Plastična slamčica u čaši soka je najčešće nepotrebna i koristi se više kao ukras. Skrenite pažnju konobarima da ne zelite slamčicu ili je ne tražite uz sok, ako je vec niste dobili.

4 Ponesite platneni ceker u kupovinu

Izbjegavajte generalno plastične vrećice, a ako ih već posjedujete, koristite ih što je moguće više puta. U kupovinu uvijek nosite platnene cekere, a na odjelima voća i povrća birajte ono što je zapakovano sa što manje ambalaže. Ne uzimajte vrećicu za jedan limun! Ako vec kupujete plastičnu vrećicu, birajte onu od razgradivih materijala koja se može kupiti u gotovo svim trgovinama. Najvažnije od svega je da bilo koju vrećicu, platnenu, papirnu ili plastičnu, koristite što je moguće više puta.

5 Staklena ambalaža umjesto plastične

Biraj proizvode u staklenoj ambalaži umjesto plastične. Staklenu ambalažu možeš koristiti ponovo za mnogo drugih stvari u domaćinstvu.

6 Ne zamrzavaj hranu u plastičnim vrećicama

Ne zamrzavaj hranu u plastičnim vrećicama, bolja opcija su posude s poklopcima koje možeš koristiti mnogo puta. U posudama sa poklopcem se može čuvati i sva ostala hrana u frižideru. Aluminijska i prozirna folija su rijetko neophodne.

7 Ne tečnom sapunu

Ne koristi tečne sapune. Biraj čvrste, prirodne sapune, a postoje i čvrsti šamponi za kosu. Manje ambalaže, manje otpada.

8 Uvijek pročitajte od čega je napravljena odjeća koju kupujete

Izbjegavaj što je više moguće odjeću od poliestera iza koje u vodi za pranje ostaju čestice mikroplastike.Osim toga ovakva odjeća se veoma sporo razgrađuje kad jednog dana završi na odlagalištu otpada.

9 Ne koristite plastične četkice za zube

Četkice za zube zamijeni četkicama od bambusa. Četkice od bambusa štite zemlju od plastičnog zagađenja i mnoge se, kada ostare, mogu odložiti za kompost.

  1. Kupujte proizvode na vagu

Kad god ste u mogućnosti kupujte proizvode na vagu umjesto onih upakovanih.

Produkovaćete manje otpada i uštedjeti, jer nerijetko ambalaža košta više nego proizvod koji je u njega upakovan.

Kao i u većini životnih pitanja mnoge zemlje u svijetu su ispred nas.Tako su mnogi svjetski trgovački lanci počeli sklanjati sa polica proizvode za jednokratnu upotrebu i mijenjaju ih onima pravljenim od materijala koji manje opterećuju prirodu.

Ni nama ne bi trebalo biti teško usvojiti navike da smanjimo količinu plastičnog otpada.Za početak  je važno  prestati razmišljati na način šta ja kao pojedinac mogu promijeniti.

Zapamtite i najmanji doprinos svakog od nas je dobar doprinos !

Komentari

2 thoughts to “Usvoji naviku, smanji plastiku”

Comments are closed.