“Zasadi za život”, parola pod kojom sarajevski srednjoškolci uče i doprinose zaštiti okoliša

Ovoga puta pišemo o jednoj veoma bitnoj ekološkoj akciji koja  se provodi u našem okruženju. Riječ je o akciji “Masovno pošumljavanje 2021” u okolini Sarajeva.

Već godinama Sarajlije tokom zimskih mjeseci udišu zagađen zrak. Znamo da drveće ima veliku ulogu u prečišćavanju zraka, ali su potrebne desetine godina da bi drvo naraslo.

Stoga je potrebno kontinuirano provoditi plansko pošumljavanje terena gdje nedostaje drveće, jer su šume nezamjenjive u unapređenju okoliša.

 

Naučnici su došli do podatka da jedno stablo s površinom lišća od 150 m² proizvede za 100 godina količinu kisika kolika je čovjeku potrebna za 20 godina njegovog života. Funkcija drveća i šume općenito je od neprocjenjivog životnog značaja za očuvanje i održavanje tla, pitke vode i zraka. Šuma je najbolji i najjeftiniji prečišćivač za dobivanje pitke vode jer je šumski pokrov svojevrsna spužva koja upija oborinske vode koje se kasnije pojavljuju kao izvori pitke vode.

Akcija vrijedna pažnje provodi se tokom mjeseca novembra u organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i KJP Sarajevo šume, ali učestvuju i druga ministarstva i privredni subjekti.

Veoma pohvalno i ohrabrujuće je što su u ovu akciju uključeni brojni sarajevski srednjoškolci.Sigurni smo da će to donijeti mnogostruku korist.

 

Pošumljavanjem i sadnjom učesnici ove akcije daju svoj doprinos poboljšanju životne sredine, a time i borbi protiv klimatskih promjena.

Učenici se druže na otvorenom, te su u mogućnosti spoznati važnosti sadnje drveća.

Naučili su pravilno zasaditi drvo i sigurno će u budućnosti više cijeniti prirodne resurse. Vrlo je vjerovatno da će poželjeti češće otići na planinu te da će podržavati očuvanje prirode i u tome aktivno učestvovati.

Prema riječima profesora i učenika JU Gimnazija Obala, organizacija je bila odlična, a oni su uspješno ispunili zadatke koji su im dati.Učešće je uzelo 96 učenika ove srednje škole, a isti dan u akciji pošumljavanja učestvovali su i učenici JU Druga gimnazija.U jednom danu zasadili su preko 2000 komada bijelog bora.

Naša sarajevska djeca bila su vrijedna i učešćem u ovoj akciji vratila prirodi bar djelić onoga što svakodnevno uzimamo. Hvala im na tome 😊

Hvala što čitate ekoputokaz, smjer za bolju budućnost.

Komentari